Hoppa över till innehåll

En tillbakablick som ger positiv energi inför 2022

När vi nu börjar runda av året känns det passande att blicka tillbaka över året som har gått. 2021 var speciellt på många sätt. Inte minst på grund av pandemin men även utifrån perspektivet att det har hänt mycket inom Kumbrokoncernens olika delar.

Kumbro Vind är fortsatt en viktig del i ägarnas hållbarhetsarbete. Genom att producera egen vindkraft tillförs förnybar energi till systemet. Energi som används i alltifrån skolor och äldreboenden till övergångsställen. Under hösten och vintern har elmarknaden blivit en alltmer osäker marknad och då är förutsägbara elkostnader en trygghet för våra kunder.

Vårt arbete med fiber och utvecklingen av den digitala infrastrukturen är en ständigt pågående process. Kumbro Stadsnät jobbar med att säkerställa att så många som möjligt som bor i Örebro eller Kumla ska ha möjlighet att koppla upp sig mot fiber. Ett roligt exempel från vårt arbete med fiber var när vi vid årets slut var med och såg till att Vinterfestivalen kunde livesända sin konsert via Nerikes Allehandas nätupplaga.

Forskning och möjligheten att blicka framåt är viktigt för oss på Kumbro. Därför har vi under tre års tid varit del av ett projekt tillsammans med Linde Energi, Karlskoga Energi & Miljö, Jämtkraft och Örebro Universitet. Syftet med projektet var att titta på framtidens energibolag och i slutet av november samlades projektets deltagare för en heldag på Örebro universitet. Resultatet av projektet kommer i början av 2022.

Bostadsområdet Tamarinden är ett spännande projekt där Kumbro är en av parterna. Området kommer att kännetecknas av nytänk, smart teknik och energibesparing. Tidigare i år kunde vi se en symbolisk start på projektet i form av ett digitalt spadtag. Under 2022 kommer bygget komma igång på riktigt och det ska bli väldigt spännande att se när området börjar ta form.

Biogasbolaget i Mellansverige AB där Kumbro är delägare har fortsatt med sin produktion under året. Att vi består hela Svealandstrafiken med drivmedel är något som stämmer till eftertanke. Och det faktum att restprodukten av biogasproduktionen kan användas som gödsel gör hela produktionslinjen till dubbel glädje. Under det kommande året handlar det om ca 70 000 ton KRAV-märkt biogödsel.

Året rundas av med att Konkurrensverket godkände Global Connect/IP Onlys köp av Telenors kommunikationsoperatörstjänst Open Universe. Affären väntas gå igenom under det första kvartalet 2022. Vi tror att detta komma leda till flera fördelar för Open Universe kunder, där Kumbro är den största kunden, då vi tror att köpet kommer innebära satsningar på nätet, ökat fokus på funktionalitet och förhoppningsvis nya tjänster.

När vi nu stänger böckerna för 2021 och blickar framåt mot 2022 så är det med en känsla av glädje och stolthet. Vi på Kumbro kommer att fortsätta vårt arbete med att bidra till en hållbar utveckling av Örebro och Kumla, men även närområdet i övrigt.

Hoppas att ni alla får en mysig jul och en fin start på det nya året.

Hälsningar

Peter Lilja
VD, Kumbrokoncernen