Vad har “plötslig stratosfärisk uppvärmning” med svenska elpriser att göra egentligen? Jo, det korta svaret är enkelt: fint väder – höga priser. Det längre svaret är lite mer komplicerat. Fortsätt läs så förstår du hur det hänger ihop! 

LOS Energy skriver i ett pressmeddelande om väderfenomen:

“El är en färskvara på samma sätt som direktsänd tv. Båda produceras, distribueras och konsumeras på en gång. Men till skillnad från tv-sändningarna kan inte el sparas för senare användning, användas flera gånger eller hämtas fram och användas just när det passar dig.”

Det betyder att den el du betalar för är den som finns just nu – väldigt låga temperaturer den senaste månaden har gett väldigt höga elpriser. När det dessutom inträffar en “plötslig stratosfärisk uppvärmning” ger det stora konsekvenser för elpriset att stiga kraftigt. Uppvärmningen i stratosfären är när den vanliga luftcirkulationen över det norra halvklotet, där vi befinner oss, bromsas upp. Då stiger temperaturen med flera grader och ger oss färre lågtryck. Vi får därför fler högtryck och både vind och nederbörd försvinner, till förmån från molnfria himlar och vackert väder. När det blåser dåligt, kan vindkraftverken inte producera el för att matcha med förbrukningen.

Tyskland, som är ett stort vindkraftsland, märker till exempel direkt hur deras elpriser stiger vid sämre väderförhållanden. När det blåser dåligt måste de kompensera för bristen på vindkraft genom att starta upp fossil energiproduktion, som kol och gas, skriver LOS Energy i pressmeddelandet. 

I början av mars, när det var riktigt kallt och väldigt lite vind, toppade elpriset på lite mer än 65 euro/MWh. Det är det högsta spotpriset på sex år i delar Norden. Vi ligger fortfarande en bra bit under vad som är normalt för årstiden, skriver LOS Energy. Med andra ord, håll ut! Våren kommer – om än lite senare i år…