Idag är det självklart för de flesta att betala sina räkningar online, klicka hem en resa eller streama en film när som helst på dygnet. Men det är inte så länge sedan det var moviebox, resebyråer och kölappar vi fick förhålla oss till.
Utvecklingen av vårt digitaliserade samhälle har gått i raketfart. Det är inte mer än drygt trettio år sedan vi bara hade två tevekanaler att förhålla oss till, som inte ens sände program hela dygnet. Då gick vi på bio för att se film, och ville vi titta hemma var det moviebox och hyrfilm som gällde. Nittiotalets videobutiker fungerade nästan som en social mötesplats: Här fixade man helgnöjet, köpte godiset och snackade med folk.
Under nittiotalet stängde de fysiska postkontoren och vi vande oss vid att framför allt skicka digital post. Dagens ”postkontor” kallas för uthämtningsställen eftersom allt vi klickar hem och köper digitalt behöver levereras någonstans.
Digitaliseringen har även skapat en ökad trygghet och högre servicenivå. Inte minst vården har utvecklats tack vare de digitala möjligheterna. Journalhantering och tidbokning kan ske snabbt och smidigt, och för många människor är den digitala utrustningen och systemen en förutsättning för att kunna bo kvar längre hemma eller bo hemma trots funktionsvariationer.
Men hur är det möjligt att allt bara fungerar? I Kumla är det Kumbro, ett bolag som ägs av Örebro och Kumla kommun, som möjliggör infrastrukturen, alltså stadsnätet. Det krävs oftast för att alla invånare till exempel ska kunna jobba med sin dator, streama film och betala sina räkningar online. På Kumbro brukar man förklara sin tjänst genom att jämföra den med en motorväg.
–Ja, det kanske låter märkligt. Men om man föreställer sig att en stad har vägar där bussar och bilar åker, och där människor går och cyklar och till och med bor så behövs det ju en motorväg in till själva staden. Vi ser till att motorvägen finns och är körbar, men människorna i staden bestämmer vilken bil de ska köra, vilka bussar som ska gå och var man får cykla, berättar Peter Högberg, försäljningschef på Kumbro.
Kumbro Stadsnät är helt oberoende av de olika tjänsteleverantörerna som till exempel telefonoperatörer eller tevekanaler. De väljer man som boende själv, oavsett om man bor i en villa eller i en lägenhet.
Visste du att…
…den första lägenheten i Kumla anslöts till stadsnätet 2005. Idag är drygt 2000 lägenheter anslutna.
Fakta/Kumbro
Utöver att äga och förvalta bredbandsnätet i Örebro och Kumla jobbar Kumbro med hållbarhetsfrågor inom grön energi och teknisk försörjning.
Så digitala är vi i Sverige
*94 procent använder internet (2010 var den siffran 85 procent)
*1 procent av dessa är nya användare sedan pandemin bröt ut.
*Skärmtid får var fjärde person att känna sig mer social
*2 av 3 kopplar upp sig med fiber i hemmet
*Närmare 20 procent av personer som sällan använder internet vet ej vilken uppkoppling de har
*7 av 10 har uppkopplade vardagsprylar i hemmet – här räknas inte dator, surfplatta och telefon med! Det är en ökning på 4 procent jämfört föregående år.
Topp 5 uppkopplade prylar:
1 Smart TV
2 Smart armbandsur
3 Uppkopplat larm
4 Högtalare som går att styra med rösten
5 Uppkopplad strömbrytare
Artikeln har tidigare publicerats i Kumla Bostäders tidning Bobladet, nr 1-22.