Hoppa över till innehåll

Nya publika laddplatser för elbilar på plats i Kumla

Kumla kommun och Kumbro satsar på nya publika laddplatser på flera platser runt om i Kumla kommun. En insats som kommer gynna både kommunens invånare och turister som besöker staden. Initialt handlar det om 10 laddplatser, men det kommer tillkomma ytterligare platser under året. Investeringen blev möjlig tack vare medel från Klimatklivet.

– Satsningen på laddplatser är en del av kommunens långsiktiga arbete med att minska Kumlas påverkan på klimatet. I takt med att andelen elbilar i Sverige och i vår kommun har ökat såg vi ett tydligt behov som vi ville möta upp, och det känns extra roligt att platserna redan är i gång nu i dessa semestertider så att laddplatserna kan komma både invånare och turister till del, säger Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla kommun.

Laddarna har en effekt på upp till 22 kW och modellen är en så kallad destinationsladdare. Det är två laddplatser per laddare. Opigo är leverantören och bilisten laddar sin bil genom att använda appen EVcore. Förfarandet liknar hur betalningen av en parkeringsavgift brukar ske via appar.

– Vi på Kumbro har ett uppdrag att hjälpa våra ägarkommuner med att få fram nya laddplatser för elbilar och tack vare Klimatklivet kunde vi få till den här satsningen i Kumla. Förhoppningsvis kan dessa laddare göra vardagen lite lättare för alla kumlabor som har en elbil, säger Peter Lilja, vd för Kumbrokoncernen.

Kumla kommuns nya laddplatser
Kumlahallen – 1 laddare, 2 laddplatser
Djupadalsbadet – 3 laddare, 6 laddplatser
Stadshuset – 1 laddare, 2 laddplatser

Elen levereras från Kumbro Vind.

Kumbro Vind har totalt 16 vindkraftverk. Energin som produceras går till att elektrifiera Örebro kommuns och Kumla kommuns verksamheter som bland annat innefattar skolor, förskolor och äldreboenden.

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Stödet hanteras av Naturvårdsverket. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Mer information om Klimatklivet finner ni här.

Mer om Kumbro
Kumbro är en bolagskoncern ägd till 80 procent av Örebro kommun och till 20 procent av Kumla kommun. Moderbolaget Kumbro Utveckling AB tillsammans med dotterbolagen Kumbro Vind AB och Kumbro Stadsnät AB omfattar i dagsläget projekt inom vindkraft och teknisk försörjning av fibernät. Kumbro Utveckling AB äger också 50 procent av Biogasbolaget i Mellansverige AB, där resterande andel ägs av Karlskoga Energi & Miljö. Våra verksamheter är starkt kopplade till ägarnas hållbarhetsmål. Ytterligare information finns här.

Mer information
Vid pressfrågor, vänligen kontakta:
Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande Kumla kommun, 070-519 90 50 eller andreas.brorson@kumla.se.

Peter Lilja, VD Kumbrokoncernen, 070-484 91 99 eller peter.lilja@kumbro.se.

Vid övriga frågor om laddplatserna, maila info@kumbro.se.

 

Bilden: Fr v: Thomas Andersson, vice ordförande Kumbro, Peter Lilja, vd Kumbrokoncernen och Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande Kumla Kommun, på plats vid Djupadalsbadet i Kumla. Foto: Amanda Karlsson.