Hållbarhet på Kumbro
Sverige har ambitionen att vara ledande när det gäller att bidra till det globala genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030). En förutsättning för att genomföra agendan är att alla nivåer i samhället – såväl globalt, nationellt som lokalt, bidrar till målen. Kumbro är en viktig del av ägarkommunernas hållbarhetsarbete och bidrar på flera målområden.
BIOGAS BIDRAR TILL HÅLLBART JORDBRUK
Mål 2 i Agenda 2030 handlar inte bara om att utrota svält. Det handlar även om att skapa förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion. Biogasbolagets verksamhet sker i tätt samarbete med jordbruk och livsmedelsindustri. Vall, gödsel och slaktavfall från lokala bönder används som substrat och det som blir över efter rötningen går tillbaka till jordbruket i form av KRAV-märkt biogödsel. Produktionen skapar cirkulära resursflöden med miljö- och klimatnytta i varje steg.
SJÄLVFÖRSÖRJANDE PÅ FÖRNYBAR ENERGI
Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag. Kumbro:s produktion av såväl vindkraft som biogas har som mål att tillhandahålla hållbar energi främst till offentlig sektor. I och med att ägarna valt att genom Kumbro Vind producera egen el istället för att köpa upp den på den öppna marknaden ökas mängden förnyelsebar el i nätet totalt vilket tränger undan fossil el från mixen.
HÅLLBAR INFRASTRUKTUR
En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. För att möta framtida utmaningar som vi människor och vår planet står inför måste våra industrier och infrastrukturer göras mer inkluderande och hållbara. Kumbro:s öppna fibernät är en del av en samhällskritisk infrastruktur som stadigt vuxit i betydelse. Tillgång till internet ses idag som en förutsättning för att fullt ut kunna delta i samhället. På detta målområde bidrar även biogasproduktion med biogas som används i såväl busstrafik som industriella tillämpningar.
VI BIDRAR TILL HÅLLBARA KOMMUNER
Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning med mera. Vårt fibernät förbinder områden i såväl tätort som på landsbygd vilket skapar positiva ekonomiska, sociala och miljömässiga kopplingar. Vi ser oss som delaktiga i uppfyllandet av regeringens bredbandsmål. Vi bidrar också till hållbara transporter med vår biogasproduktion. Många av våra utvecklingsprojekt inom laddinfrastruktur, solceller, sensorsystem och lösningar för smarta städer är högst relevanta för mål 11.
LOKALA INSATSER MOT ETT GLOBALT PROBLEM
Klimatförändringarna är ett verkligt och obestridligt hot mot hela vår civilisation. Utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga och som följd riskerar vi att nå en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för ekosystem, havsförsurning, mänsklig säkerhet, matproduktion, vattentillgång, hälsa och ökad risk för naturkatastrofer. Örebro och Kumla kommuns vilja att bidra till minskade koldioxidutsläpp är grunden till Kumbros vindkraft- och biogasproduktion. Årligen bidrar verksamheterna med en total koldioxidbesparing på nästan 40 000 ton.