PODD. Veckans avsnitt av KumBros podcast Hållbara Städer handlar om klimatneutrala byggnader. Vi gästas av Johan Sellin, energiingenjör på Futurum Fastigheter i Örebro AB, som berättar om målet att bli helt klimatneutrala och varför de valde vindkraften för att nå dit. Futurum är ett kommunalt fastighetsbolag som äger och utvecklar miljöer där barn och ungdomar tillbringar stor del av sin tid.

 

Hållbara Städer är podden för dig som vill lära dig mer om klimatsmarta städer och framtidens samhällen. Vi intervjuar intressanta personer som jobbar i KumBros olika verksamhetsområden och lyfter frågor som berör oss alla. Avsnitten är 5 minuter långa och passar dig som på kort tid vill lära dig mycket – oavsett vilken kunskap du har sen innan.

I avsnittet “Klimatneutrala byggnader” berättar Johan Sellin om Futurums mål och utmaningar på resan mot att bli helt klimatneutrala. 

Hur räknar man att en byggnad blir klimatneutral?

“Vi räknar inte med själva byggprocessen när vi räknar på våra klimatneutrala byggnader, utan när den tas i drift ska den vara helt CO2-neutral. Då ingår även hela vår fordonspark och all vår verksamhet”, säger Johan Sellin.

Berätta lite mer om KumBro Vinds och Futurums samarbete!

“Vi köper all vår el av KumBro Vinds vindkraftsproduktion och kommer göra det minst 15 år framöver. Vind kändes som det närmaste klimatneutralt vi kunde komma och när det kom ett initiativ från ett systerbolag var valet enkelt.”